אפלוג - חדשות, מחשבות ופודקאסט על אפל

גילויים ומחשבות על ה-MacBook Pro החדשים

סיכום אישי קצת שונה של המקבוק פרו והמעבדים החדשים, המסך והמצח, הסוללה והמטען וכל מה שחשבתי ולמדתי ב24 שעות האחרונות.

שתפו:

אוקיי, זה היה מהיר…

המחשבים שאפל הציגה אמנם היו מהירים, אבל מה שהיה מהיר במיוחד היה האירוע עצמו. פחות משעה כדי להציג שני מעבדים חדשים, שני מחשבים חדשים ושלל עדכוני מוזיקה שלרוב לא היה אכפת מהם (ויסוכמו בנפרד). אמנם הצלחתי לסכם את הכל בפחות מ25 דקות של פודקאסט, אבל רק הדיון שאחרי לקח יותר מ90 דקות נוספות. (אגב, לטלגרם שלנו כבר הצטרפתם? כל הדיונים על המוצרים החדשים שם, כולל השידורים החיים שלנו בהשתתפות חברי הקבוצה).

 

לא אסכם שוב את מה שהיה באירוע, אני בטוח שיש שלל אתרים שסיכמו את הנקודות כמו שצריך בעברית (אני ממליץ על גיקטיים) וכמובן שיש עוד המון באנגלית, כולל האפשרות פשוט לצפות שוב באירוע. כי למי בימינו אין זמן לדברים כאלה. מה שכן אעשה הוא מעבר זריז על כל מה שהכריזו תוך כדי מחשבות, גילויים חדשים וקישורים מעניינים. קישורים למקורות מהן לקחתי מידע שהוא לא שלי ירוכזו בסוף.

אבל לפני הכל, סרטון הפתיחה המדהים הזה…

מעבדים – M1 Pro, M1 Max

Apple M1 Pro M1 Max Chips 10182021

אפל הציגה שני מעבדים שמשתמשים באותה ליבה בסיסית של M1, אבל מרחיבים עליו עם יותר ליבות עיבוד, יותר ליבות גרפיות, יותר רוחב פס לזכרון ויותר זכרון מקסימלי.

ההבדל בין שני המעבדים, פרו ומקס, הוא ברוחב הפס לזכרון, כמות הזכרון המקסימלית וכמות הליבות הגרפיות. ליבות העיבוד זהות בשניהם.

זו לא חלוקה לפרו ומקס בלבד, אלא יש כאן למעשה חמישה שילובים שונים של מעבדים מבחינת ליבות העיבוד והגרפיות. אם בM1 היה לנו הבדל רק בדגמים שקיבלו 7 ליבות גרפיות במקום שמונה, הרי שכעת יש יותר גיוון, כשאת דגם ה14״ ניתן לרכוש עם חמישה שילובים שונים וה16״ עם שלושה. הטבלה הבאה תעשה סדר:

M1 Pro and Max

ההשערה היא, שכמו בדגמי ה7 ליבות גרפיות של M1, הגרסאות הנמוכות של ה-14״ הן עם מעבדים שלא עברו בקרת איכות ולכן ניטרלו להם את הליבות הבעייתיות. ניצול מקסימלי של פס הייצור.

על פי AnandTech, שכבר ניתחו כל תמונה וגרף באירוע של אפל, כל המעבדים שודרגו לזכרון מבוסס LPDDR5 כשבאפל אפילו עיגלה מעט למטה את המספרים המדווחים.

החלוקה של הליבות לליבות כח מול ליבות יעילות קצת שונה מזו שראינו בM1, שם היתה חלוקה שווה של 4 ו4. כעת החלוקה היא 8 ליבות עוצמה ו2 ליבות יעילות (או 6 ו-2 בדגם הכי זול). ייתכן וזה ישפיע על ביצועי הסוללה כך שיותר פעולות שנבצע יצטרכו עזרה מליבות הכח, אבל אנחנו עדיין לא בטוחים אם הליבות היעילות זהות לאלו שראינו עד כה או מבוססות על ה A15 ויציגו ביצועים שיפצו על היעלמותן של שתי ליבות.

אפל ביצעה השוואות מול מחשבי מותג מוכרים בגרפים שלהם, בעלי מעבד i7 מדור 11 של אינטל, ההשוואה שהוצגה שם היא פשוט מעל ומעבר למה שאינטל כרגע משיגה על פי אננדטק, עם ביצועים מקסימיליים שאכן גבוהים פי 1.7 מהמקבילה באינטל, אבל גולת הכותרת היא שהביצועים מגיעים עם תצרוכת אנרגיה יותר נמוכה ב70%.

Apple M1 Pro M1 Max CPU Performance 10182021

הפרו והמקס כאמור זהים בליבות העיבוד, אבל ההבדל האמיתי מגיע ביכולות הגרפיות. הפרו מתפאר ב16 ליבות גרפיות (14 בגרסאות הנמוכות) שבפני עצמו מביך את המתחרים בתחום כרטיסי המסך לניידים, עם יכולות מעט גבוהות יותר אבל שוב, ב70% פחות אנרגיה. המקס לעומת זאת מכפיל את היכולות עם 32 ליבות (יש גם גרסה של 24) כשלוח הסיליקון שלו עצום ביחס לפרו עם 57 מיליארד טרנזיסטורים ורוחב פס כפול לממשק הזכרון.

במקרה של המקס אפל בחרה להשוות מול מחשבים ניידים שמיועדים לעבודות גרפיות, עם כרטיס מסך בדמות RTX3080 נייד. כשכאן אפל הגיעה לביצועים דומים, אבל ב100 וואט פחות, כשככל הנראה גם תצליח לשמור על העוצמה הזו לאורך זמן רב יותר ועדיין לשרוד על הסוללה לזמן עבודה סביר.

Apple M1 Pro M1 Max M1 Max GPU Performance vs High End PC 10182021

הסיכום של אננדטק, מומחים לעניין להזכירכם, הוא שהM1 היה אולי אינדיקציה להצלחה של אפל בתחום החדש לה של סיליקון מתוצרת עצמית, אבל מעבדי הפרו והמקס הם הבסיס האמיתי למקים הבאים, עולים מעל כל הציפיות ועוקפים כל מה שראינו ממתחרה כלשהו בתחום.

Apple M1 Pro M1 Max M1 Family 10182021

מקבוק פרו, אבל ממש פרו

מסך

מיני לד –  אפשר לקחת את כל מה שלמדנו על מסכי מיני-לד מהאייפד פרו 12.9״ האחרון ומסכי ה XDR של אפל. 10,000 נורות קטנות מאירות את המסך מאחור ויכולות להיכבות בהתאם, מה שיאפשר לנו ניגודיות גבוהה יותר ושחור אמיתי במקום כחול/אפור חשוך. זה גם מה שיאפשר לנו לא לשים לב למצח החדש שהמקבוקים קיבלו, כיון שברגע שתהיה לנו שורת תפריט שחורה מימין או משמאל, או אם נראה סרט על מסך מלא, לא נשים לב להבדל בין המסך לאיזור המצלמה שבחריץ.

Apple MacBook Pro 16 inch Screen 10182021

ProMotion – קצב רענון משתנה קיים באייפדים כבר מספר שנים ובאייפונים כבר מספר ימים. במקבוקים החדשים נקבל גרסה דומה יותר לזו של האייפדים מאשר לאייפונים (שהם בעלי טכנולוגית מסך שונה לגמרי עם יכולות אחרות לגמרי). המסך יעבוד אוטומטית בקצבי רענון שבין 24 לשנייה ל120 לשנייה. וכמו באייפונים, היתרון הלא צפוי הוא לא בגלילה ה״חמאתית״ שנקבל עם 120 הרץ, אלא דווקא החסכון בסוללה שנקבל מגלישה בעמודי אינטרנט סטטיים כשהמסך יורד ל24 הרץ. כך גם אפל יכלה (בין היתר) להגיע לזמני סוללה טובים בצפייה בסרט, כיון שסרטים לרוב משודרים בקצבים של 24-30 תמונות לשנייה.

המצח (Notch) – כתבתי על זה בכתבה המקדימה לאירוע ודיברתי על זה בשידור, אז בקצרה – אפל לא לקחה לנו חתיכה מהמסך בשביל המצלמה, אלא העניקה לנו באדיבותה אין-קץ שטח מסך מתנה משני צידי המצלמה, שטח שאם לא בשביל זה היה מתבזבז על תצוגה ויזואלית של עומק נפש האדם, כלומר שחור. וברצינות – אם נשתמש בשטח הזה לשורת התפריט או סתם כשטח ריק, אז המסך שנקבל יהיה בדיוק המסך שהיינו רגילים אליו עד עכשיו ביחס של 16:10. למעשה, מפתחים שלא יתאימו את התוכנות שלהם יריצו אותן במסך מלא במצב תאימות, בו הן יתעלמו מהחלק העליון וירוצו על מסך כאילו-מלא. לעומת זאת, מפתחים יכולים לנצל את הכלים החדשים של אפל על מנת להשתמש באיזור הזה דווקא כדי להראות דברים שאולי לא רצו לבזבז עליהם מקום קודם. או פשוט להשאיר את שורת התפריט. לא נעים לי להגיד (אבל גם לא אכפת לי), אני אוהב את המצח הזה, לדעתי זו פשרה שהיה צריך לקחת כדי למתוח את המסך לקצה וכולי תקווה שמפתחים ינצלו את השטח הזה יותר טוב משניצלו את הטאץ-בר ז״ל.

Apple MacBook Pro 16 inch Workflow 10182021

סוללה

המעבדים החדשים מתפארים ברכיב שנקרא Media Engine, האחראי על קידוד ופענוח וידאו במחשבים, כולל פורמטים מקצועיים אבל גם פורמטיים יומיומיים בהם רובם המוחלט של הסרטים באינטרנט מקודדים בהם. הרכיב הזה אמנם עוצמתי במיוחד, אבל הוא גם יעיל במיוחד, מה שעוזר מאוד בביצועי סוללה בזמן שאנו צופים בסרטים למשל.

לכן כשאפל מציינת צפייה בסרט (ועוד כזה מאפל טיוי שמותאם במיוחד בפורמט שלו למחשב) כמדד לביצועי סוללה, אנחנו צריכים להסתכל על זה בחשדנות. זמני הסולל שהם ציינו לגלישה אלחוטית ברשת יתנו לנו מדד יותר טוב להשוואה של ביצועי הסוללה במחשבים החדשים אל מול הקודמים. זאת כשמדובר בהשוואה לדגמים קודמים בלבד, אני לא מציע להתייחס לשעות שאפל ציינה כשעות שתקבלו בעצמכם, זו פשוט דרך אחת למדוד שיפור או יחסיות בין ביצועי סוללה שונים במבחן דומה.

במקרה הזה אנו מגלים, שלמרות מספרים יפים מאוד של 11 ו-14 שעות עבודה ב14״ ו-16״ בהתאמה, הרי הם מתגמדים אל מול ה-17 שעות שהמקבוק פרו 13״ הקודם עם M1 הציג. אז השימוש של כל אחד משתנה  והמעבדים החדשים מחלקים את העומס בין הליבות באופן שונה, אבל עדיין נצטרך לחכות לראות אם גם המחשבים החדשים יוכיחו (בעיקר על ידי אי שימוש במאווררים בכרום) שניתן להשתמש בהם יום עבודה שלם בלי לחבר לחשמל.

מטען

שלושה מטענים שונים, כולם עם USB-C, לרמות שונות של ניצול אנרגיה. ה-14״ יגיע אם 67w לדגם החלש בלבד כשהשאר יגיעו עם 96w. ה-16״ יגיעו כולם עם מטען 140w עוצמתי וענקי. באמת, הוא עצום. המחשבים עצמם יגיעו גם כבל MagSafe 3 שבקצה השני שלו הוא USB-C, אבל אם תרכשו אותם בנפרד הם יגיעו ערומים כשהכבל ניתן למכירה גם הוא בנפרד.

אפל כאן חוזרת בה מאחת הטעויות הלא-טעויות הכי גדולות בעיצוב התעשייתי שלה. טעינת הMagSafe היתה גאונית בזמנה ועד היום אף יצרן לא הצליח לחקות אותה. מצד שני, אפל רצתה לעבור לתקן אחיד ולמיעוט חיבורים, לכן הלכה על התקן העתידי USB-C שהביא ורסיטליות כמו טעינה עם כבלים ומטענים צד ג׳ וטעינה מכל צד וכל חיבור של המחשב, כולל תמיכה בתחנות עגינה שמתחברות בכבל בודד למחשב.

אבל מי אמר שצריך להתפשר? המקבוקים החדשים יוכלו להיטען גם באמצעות הMagSafe וגם באמצעות USB-C. האפשרות לטעון את המחשב משני הצדדים ולהתחבר לכל תחנות העגינה עדיין קיימת. אבל, ותמיד יש אבל, התקן הנוכחי של USB-C/Thubderbolt 4 תומך בהטענה של עד 100w בלבד, ואילו דגם ה-16״ מגיע עם מטען של 140w. לכן אם תרצו טעינה מהירה תצטרכו להשתמש בMagSafe ובדגם ה-16״ ייתכן ולא תצליחו להטעין מעבר לקצב איטי במיוחד אם תנצלו את המחשב בשיא כוחו בזמן חיבור עם USB-C. פשרה שאנחנו מוכנים בקלות לאמץ לדעתי.

יום לאחר האירוע אפל גם דיווחה שהמטען 140w הוא גם המטען הראשון של אפל בטכנולוגית GaN, טכנולוגיה שאמורה לספק מטענים חזקים וקטנים יותר, לכן הגודל העצום שלו עוד יותר מפתיע. המטען הוא גם הראשון בטכנולוגית PD3.1 שמסוגלת לספק מעל 100w כאמור, תקן שאומץ רק במאי השנה, כלומר זה אחד מאימוצי התקנים הכי מהירים שאני זוכר מאפל.

Apple MacBook Pro MagSafe 10182021

המקלדת

הייתי צריך להסתכל פעמיים לפני שהבנתי מה מפריע לי בתמונות של המקלדת במחשבים החדשים. וזה לא היה חסרונו של הטאץ בר. אלא רקע שחור למקשי המקלדת, רקע שהיה כסוף עד היום כשלמעשה המקשים היו מוטמעים בתוך האלומיניום של המחשב עצמו. כעת המקלדת נראית כיחידה נפרדת, בצורה שנכון לעכשיו די מפריעה לי בעין, גם מבחינה אסתטית (שאני משער שתעבור לי) וגם מבחינת ההחלטה העיצובית של לנטוש סממן די בולט למקבוקים מודרניים. כלומר אם ראיתם מחשב כסוף שרק המקשים הבודדים שלו שחורים, אז ככל הנראה הבנתם שמדובר במקבוק (או חיקוי סיני כמובן).

ואם שוב נתעלם מהעלמותו של הטאץ בר (אהבתי אותו, לא השתמשתי בו, לא ייחסר לי), יש מספר דברים נוספים שבולטים במקלדת החדשה. איזור טביעת האצבע דומה לזה שבמקלדת החדשה שהגיעה לראשונה עם האיימק 24, מקשי החצים בגודל הנכון בניגוד ל15״ הישן שבחר במקשי ימין ושמאל מוגדלים בשם הסימטריה והכי חשוב – שורת מקשי הפונקציה הינה בגודל מלא, כלומר המקשים זהים בגובהם לכל מקש אחר במחשב, לראשונה מזה עידנים בניידים של אפל.

Apple MacBook Pro 16 inch Keyboard 10182021

 מחברים וחיבורים

ב-2015 היה לנו MagSafe, HDMI, כרטיס זכרון, 2 חיבורי תאנדרבולט (2) ו2 חיבורי USB-A. את כל זה איבדנו לטובת (לרעת?) ארבעה חיבורי USB-C/Thunderbolt 3.

וב-2021? ובכן, איבדנו את חיבורי USB-A, אבל נראה לי שזה שווה את זה:

MagSafe – הזכרתי כבר, בעיצוב שמאוד דומה לMagSafe מימים עברו, אבל בגלגולו השלישי. רק תרחיקו ממנו סיכות שדכן.

חיבור מסך HDMI – בשוף ההתלהבות הבנו שמדובר ב HDMI 2.0, תקן מודרני אבל לא ממש עתידני. הוא לא יתמוך ביותר מ4k בקצב רענון סביר ולמעשה תוקע את החיבור הזה כמתאים למסכים ״רגילים״ בלבד ולא למסכי ה-6K של אפל למשל. את החיבור הממש מתקדם אפל משאירה ל Thinderbolt 4 אם או בלי מתאם.

חריץ לכרטיס זכרון מסוג SDXC – גם פה אפל בחרה במה שנפוץ כרגע, ולאו דווקא בטכנולוגיה הכי עדכנית בה אנשי מקצועי ומצלמות מודרניות משתמשים כגון CFast. קשה להתווכח עם זה, כי בניגוד ל HDMI במקרה של כרטיסי הזכרון החדשים אין תאימות אחורה ואפל היתה חייבת לבחור בין השניים. בהנחה שרוב המוחלט של המשתמשים בעולם עדיין משתמש וישתמש בSD למיניהם בשנים הקרובות, אני מאמין שהבחירה הזו היתה הגיוניות, אבל לא תחזיק לאורך זמן.

תאנדרבולט 4/ USB 3 – קשה להסביר או להבין מה ההבדל בין Thunderbolt 4 ל-3 ולמה בכלל זה צריך להיות שונה מ USB, אבל גם כאן אפל לא עשתה משהו חדשים במיוחד כי גם ככה היתה בחזית הטכנולוגיה והמחשבים החדשים יתמכו בחיבורים הפיזיים המהירים ביותר שיש להציע היום. רק שיש 3 מהם במקום 4.

Apple MacBook Pro Ports 10182021

מה לא ראינו

אפנה אתכם למאמר של דן מורן, אבל בקצרה:

מצלמה שעוקבת אחריכם – Center Stage – מה שטוב לאייפון ולאייפד כנראה לא מספיק טוב למק

צבעים – הפרו נשאר המחשב הכי משעמם בליין אפ בלי הצבעים המרגשים של האיימק 24 למשל

מק מיני – אני מאמין שזו לא התעלמות, אלא דחייה. מצד שני יכול להיות שלא נראה יותר מק מיני חזק במיוחד למרות השמועות והמיני יחיה על הגל של M1, M2 וכן הלאה.

מה נשאר (שירת הברבור של אינטל)

דגמי האינטל היחידים שאפל ממשיכה למכור:

איימק 27 (2020) – מחשב לא רע והמחשב הצרכני היחידי שיכול להגיע עם 128GB Ram.

מק פרו (2019) – בגרסה החזקה שלו הוא יותר חזק מהמקבוקים פרו החדשים, ויחד עם כרטיסי הרחבה הוא עדיין מפלצת אמיתית.

מק מיני (2018) – כן, גם הוא נשאר, כנראה כדי לתת פתרון למי שעדיין חייב אינטל בכל מחיר, כל עוד זה מחיר זול.

סיכום האירוע המלא באפלוג, כולל השתתפות הקהל:

מקורות והשראות 

שתפו:

עומר ניניו

עומר ניניו

עורך ראשי ומנחה אפלוג, מייסד רפ״י - רשת פודקאסטים ישראלית. מומחה אפל בחברת wediggit במשרה מלאה, פודקאסטר במשרה ללא תמורה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *