באחד מהמהפכים החומרתיים המרשימים ביותר אי פעם בעולם הטכנולוגיה, אפל החליפה את המעבדים בכמעט כל המחשבים שלה ממעבדי אינטל למעבדים מתוצרתה תוך פחות משנה – יש לנו מק מיני כסוף חלש, מקבוק אייר, מקבוק אייר עבה יותר (אבל קוראים לו פרו), איימק 24 ומקבוק פרו ב 2 גדלים, מה עדיין חסר? כדי לדעת מה חסר, בוא נראה מה נשאר עם אינטל:
- מק מיני ״מקצועי״ (לא סתם הוא בצבע Space Gray, לא?)
- איימק 27
- מק פרו
אז, מה צופן העתיד למחשבים הללו? כדי להבין את זה, צריך להבין קצת על איך באמת בנויים המעבדים של Apple, אבל השמות השיווקיים שלהם, לא אומרים הרבה, אז נשתמש בשמות הקוד הפנימיים שלהם לפי מה שדווח, הם מסבירים את זה יותר טוב.
כל העדכונים בערוץ הטלגרם שלנו, כל הדיונים בקבוצת הטלגרם וכל ההרחבות בפודקאסט השבועי.
קצת טכני
נתחיל עם M1, כמו שאנחנו מכירים אותו – זהו המעבד החלש של Apple, חלוקת הליבות שלו מאוזנת – 4 ליבות ביצועים 4 ליבות חסכוניות והוא נראה ככה:
עכשיו, נסתכל על הM1 Pro:
הוא נראה שונה לחלוטין, כל סידור הרכיבים בו שונה, גם בלי להבין איך מעבד בנוי – זה לא נראה שלקחו את אותו מעבד וטיפה שינו, או הגדילו, אלא תכנון שונה לגמרי!
ואם נסתכל על ה-M1 Max, אז הוא נראה ככה:
כן, הוא מאוד דומה לM1 Pro בחצי העליון שלו, וזה אפילו נראה כאילו אפשר ממש לחתוך אותו בקו מסויים ולקבל מעבד M1 Pro וזו כמובן לא מקריות בכלל. שם הקוד של ה-M1 Pro הוא Jade C-Chop ושם הקוד של ה-M1 Max הוא Jade C-Die. אז Chop על שום מה? על שום שחתכו אותו באמצע! וDie? על שם הליבה המלאה. עכשיו, כל השמועות מדברות על המעבדים הבאים של Apple בשמות Jade 2C-Die וJade 4C- Die.
אז 2C? ו4C? מה זה C בכלל? לי זה נשמע כמו קיצור למילה Cluster, ואז 2C מייצג 2 מעבדים ו4C מייצג 4 מעבדים. אז כדי להבין מה צופן העתיד, אנחנו צריכים לקחת את Jade-C Die ופשוט להכפיל? אם זה אכן כך, אנחנו צפויים לראות מעבד עם 20 ליבות, כאשר 16 ליבות הן ליבות ביצועים ועוד 4 ליבות חסכוניות, עם כמות זיכרון מינימאלית של 64 ג׳יגה ומקסימאלית של 128 ג׳גיה, עם 64 ליבות גרפיות, ארבעה מקודדי ומפענחי וידאו ואולי אפילו 32 ליבות לNural Engine, במקום 16 כיום.
ולגבי Jade 4C-Die?, טוב, אתם מכירים את הנוהל – פשוט להכפיל, 40 ליבות כאשר 32 מתוכן הן ליבות ביצועים ו8 ליבות חסכוניות, כמות זיכרון מינימאלית שך 128 ג׳יגה ומקסימאלית של 256, 128 ליבות גרפיות, 8 מקודדי ומפענחי וידאו ואולי גם 64 ליבות לNural Engine. אבל מספיק עם המספרים לבינתיים, מה זה אומר על המחשבים הבאים?
Mac mini
הוא יכול ללכת לשני כיוונים שונים. הראשון הוא – אין יותר Mac מיני חזק, זה היה המחשב הזול ביותר של Apple וככה זה ישאר, המק מיני החזק יפרוש לגמלאות וזהו. התרחיש הזה לא כל כך סביר כי ההשקעה בלהוציא אותו והתרועות הרמות שהתקבלו כשהוא יצא אז, ב2018, פשוט יהיו דבר שקשה לוותר עליו.
הכיוון השני – הוא יקבל את אותם המעבדי הקיימים בMacBook Pro, אנחנו מדברים על Jade C-Chop ו-Jade C-Die, או בשמות המוכרים – M1 Pro ו-M1 Max. אבל הליכה בנתיב הזה מביאה צרות משלה כי המעבד שיש עכשיו בMac Min החזק ביותר? ה-Intel Core i7-8700B? מדובר במעבד עם צריכת חשמל של 65W וכאן זו בעייה.
הM1 Max אומנם צורך רק 30W כשמפעילים את המעבד שלו, אבל אם נשתמש בכרטיס הגרפי בלבד? צריכת החשמל היא של 60W, ואם מפעילים את שניהם בכל הכוח Apple לא חוסכת או מורידה ביצועים, צריכת החשמל היא של 95W וגוף הקירור של המק מיני לא יעמוד בזה כבר.
אז לאן נלך? אולי נקבל רק את ה-M1 Pro? או שאולי נקבל (סוף סוף) עיצוב מחודש למחשב שלא החליף עיצוב מאז 2010?
iMac 27
במקרה שלו, אנחנו יכולים גם ללכת ל2 כיוונים. את הראשון ראינו עם ה-iMac 24, בו פשוט קיבלנו את מעבד ה-M1 באריזה שונה -אז גם פה, נוכל לקבל את אותה הבחירה כמו במחשבים הניידים- M1 Pro או M1 Max וזהו.
או ש-Apple תלך לכיוון אחר, לכיוון חזק יותר, בו נקבל בחירה בין Jade C-Die (זוכרים? M1 Max) לבין Jade 2C-Die. אני מקווה שהאפשרות השנייה היא מה שיגיע אלינו, אבל צריך לצפות דווקא לאפשרות הראשונה. כי זה נראה כמו הכיוון ש-Apple דוחפת אליו – תבחר נייד או נייח, זה לא משנה, אתה תקבל את אותו הדבר בדיוק – רק באריזה שמתאימה לך
Mac Pro
פה כנראה נקבל בחירה בין Jade 2C-Die לבין Jade4C-Die. וכדי להבין מה זה אומר על המחשב צריך לחזור לזמן שהוא הושק בו, לשנת 2019. בהשקת המחשב Apple אמרה שגוף הקירור של ה-Mac Pro מסוגל להתמודד עם פליטת חום של עד 300W, ואנחנו יודעים שApple Silicon צריך להיות חסכוני הרבה יותר, לא? אז כן ולא.
כן- צריכת החשמל של המעבד הכללי של Jade 4C-Die צפויה להיות 120W (צריכת החשמל של Jade C-Die היא 30W, אז פשוט להכפיל), שזה קצת יותר מחצי מצריכת החשמל של מעבד הXeon W שיש בMac Pro הכי חזק כיום, זה נפלא!
לא- 300W לא הולכים להספיק פה. זוכרים שאנחנו מדברים על SOC? מה עם המעבד הגרפי שלו? המעבד של Jade C-Die צורך 60W, אז אם נכפיל גם את זה פי 4, נקבל צריכת חשמל של 240W – זה אומנם עדיין לא 300, אבל אם נפעיל את 2 המעבדים יחד, נגיע לצריכה של 360W, שזה כבר יותר ממה שגוף הקירור הזה מסוגל לעבוד איתו. ועוד לא דיברנו על מה קורה אם מפעילים את כל הרכיבים הנוספים, שהם לא מעבד גרפי ומעבד כללי. אז מה? נצפה לראות פה מק פרו עם ביצועים שצונחים פתאום כי גוף הקירור לא טוב מספיק? נראה פה עיצוב מחדש למחשב, למרות שהעיצוב הנוכחי איתנו רק דור אחד של מחשבים? אולי עיצוב חדש לגוף הקירור בלבד? ומה יהיה על החיבורים? סתם Apple פיתחה את חיבור הMPX? עבור דור אחד של מחשבים וזהו?
ביצועים
אם נדבר על ביצועי ליבת עיבוד בודדת? לא נראה שום שיפור ביצועים מהM1, אותן ליבות, רק הרבה יותר מהן. אבל בריבוי ליבות, מה שהמעבדים הללו מיועדים אליו באמת? פה נראה שוב – מהפכה, אבל לא הכי ברורה במבט ראשון.
20 הליבות בJade 2C-Die צפויות להשיג כ24,700 נקודות במבחן הביצעועים הסינטטי geekbench 5, כאשר המק פרו היום, עם 28 ליבות, משיג כ22,000 נקודות. וגם ה-AMD Threadripper PRO 3995WX, המעבד המוביל בביצועים בשוק תחנות העבודה כרגע, עם 64 ליבות, מקבל תוצאות שהן באזור של 48,000 נקודות. והJade 4C-Die? טוב, זה פשוט להכפיל את התוצאות של Jade 2C-Die ומגיעים ל, 49,400 נקודות- קצת מעל המעבד של AMD,
ועכשיו ניקח עוד מבחן ביצועים חוצה פלטפורמות,,הפעם למעבד הגרפי, GFXBench שמו וניקח את המבחן ״Aztec Ruins High Tier״, התוצאה שקיבל הM1 Max למבחן הזה היא רנדור של 309.4 תמונות בשנייה. אם ניקח את הRTX 3090 למחשבים נייחים של Nvidia, הוא הצליח לרנדר 501.1 FPS, שזה באמת טוב משמעותית -עד שמכפילים את התוצאות של הM1 Max פי 2 ופי 4 כדי לקבל את התוצאות הצפויות של Jade 2C-Die וJade 4C-Die , הם מגיעים ל618.8 ו-1237.6 FPS בהתאמה.
אז לא קיבלנו מהפכה בביצועי העיבוד הכללי, רק קצת יותר חזק מהמעבדים המתחים הנוכחיים- עד שמסתכלים על צריכת החשמל.
מעבד 28 הליבות של אינטל מהמק פרו- הוא צורך 205W ומעבד 64 הליבות של AMD? הוא כבר צורך 280W ! זוכרים כמה Jade 4C-Die צפוי לצרוך? 120W בלבד. אז גם עם נניח שמסיבה טכנית כלשהי הוא יצרוך 20 אחוז יותר חשמל מהעולם האידאלי – אנחנו מגיעים לצריכת חשמל של 145W! זאת אומרת הפרש של כמעט 100 אחוז בצריכת החשמל מול מעבד מקביל. ומה לגבי צריכת החשמל של המעבד הגרפי? כאן Jade 4C-Die יצרוך 240w ואם ניקח, שוב, 20 אחוז תוספת חשמל, רק כי צריך? אז נקבל 288W, כאשר לצורך השוואה, ה-RTX 3090, צורך 335W בזמן מאמץ. כאן כבר רואים חיסכון לא מבוטל בכלל, בטח כשמדובר על ביצועים גבוהים הרבה יותר
M2?
כאן אנחנו נכנסים לאזור הספקולציות הגדול, כאן כלום ממה שאני אכתוב לא מגובה במידע שהגיע ממקורות כלשהם, אלא רק על ניתוח, ריאלי כמה שאפשר, של מה שרואים מאפל.
מעבד ה-M1 מבוסס על ה-A14, וליבות העיבוד שלו זהות לחלוטין למעבד הזה, רק רצות בתדר גבוה יותר. אז כדי לראות מה יגיע בדור הבא, נסתכל על הדור הבא- ה-A15. פה, לפי ניתוח של האתר AnandTech, ליבות הביצועים חזקות יותר בעד 37% מהליבות של הA14 ואם נלך על שיפור הביצועים הסטנדררטי הצפוי? מדובר על אזור 10 עד 15 אחוז. זה לא נראה כל כך מרשים, עד שמסתכלים על צריכת החשמל שירדה בין 13 ל24 אחוז! ולגבי הליבות החסכוניות, כאן מדובר על שיפור ביצועים חציוני של 23 אחוז, עם אותה צריכת חשמל. ולגבי הGPU? פה מדובר בשיפור של בערך 49 אחוז עם חיסכון בצריכת חשמל של כ10 אחוזים.
זאת אומרת, שהביצועים של הM2 יהיו גבוהים יותר מהM1, אבל עדיין לא חזק כמו המעבד בM1 Pro. אבל הכרטיס הגרפי צפוי להגיע לביצועים של ה-M1 Pro. וה-M2 Max? המעבד הגרפי שלו צפוי להיות חזק יותר מה-RTX 3080 של Nvidia למחשבים נייחים ולעשות את כל זה עם עוד פחות חשמל מדור ה-M1.
איך זה אפשרי בכלל?
אז איך Apple מצליחה לעשות את הבלתי אפשרי? זו היתה שאלה שלא חשבתי עליה הרבה, עד ששמעתי אותה בפעם הראשונה והתשובה שלי היתה פשוטה – אין לי מושג. לא נשמע לי הגיוני שפיתוח בארכיטקטורת ARM בלבד הוא כזה יעיל והיה ברור לי שיש משהו שאני פשוט לא מבין פה. ואז הגיע הראיון של רנה ריצ׳י עם בכירים באפל- טום בורג, סגן נשיא באפל האחראי על השיווק של-Mac ו-iPad וטים מילט, סגן נשיא באפל האחראי לפלטפורמה וארכיטקטורה. רנה שאת את אותה השאלה בדיוק- איך הם מסוגלים לעשות את זה והתשובה של טים היתה פשוטה מאוד – כי היו עלינו את כל המגבלות הללו כל השנים. כשאתה מפתח טלפון עם מסך מגע אתה חייב לספק ביצועים גבוהים לממשק המערכת, בלי שיהוי בכלל, כדי לא לתסכל את המשתמש ולעשות את זה תוך כדי שמירה על צריכת חשמל מינימאלית. וכשהם ראו את הביצועים שהם מסוגלים לספק בטלפונים וראו את הפוטנציאל בהגדלה של המעבדים, הם פשוט עשו את זה.
כל הראיון מומלץ מאוד להאזנה. הוא מדבר כמובן רק על מה שקיים, אבל הוא מסביר כל כך טוב על איך Apple עובדת ויעזור להבין את ההיגיון שלה מאחורי המהלכים שהיא עושה. זה אולי לא יהיה ההיגיון שלנו, אבל רק לראות את הגישה של Apple, זה מרחיב אופקים נהדר