לא חושב שמישהו דמיין שנושא השיחה הכי סנוי במחלוקת לאחר האירוע של אפל, יהיה המסך שכולם חיכו לו שנים. ואולי זו בדיוק הבעיה – חיכו לו כל כך הרבה שנים עד שהפך ללא רלוונטי, או לפחות לא רלוונטי לכל מי שמחוץ לקהל היעד המאוד ספציפי שלו. הרבה מילים זרמו באתרים, בלוגים ופודקאסטים, אז אנסה למקד פריטי מידע שונים בנקודות ואסכם את דעתי מיד לאחר מכן:
המצלמה
התלונה הראשונה הגדולה שפורסמה – איכות צילום נמוכה במצלמה המובנית. The Verge היו הכי בולטים בביקורת שלהם, כשהם מסרבים להתייחס להבטחה של אפל לתיקון הבעיה התוכנתית לדבריהם, ובצדק (לא מתחשבים בהבטחות עתידיות בזמן סקירה למוצר קיים). גם ג׳ון גרובר וג׳ואנה שטרן הין מאוד לא מרוצים מהתוצאה, בטח ביחס למצלמות דומות שנמצאות במוצרים אחרים של אפל.
You can be the judge of the webcam quality. More shots in my video: https://t.co/lYQjFnqFI9 pic.twitter.com/sEWkpDIs7t
— Joanna Stern (@JoannaStern)
כבל המתח
תלונה נוספת שצצה בעיקר אחרי שהמסך נשלח לרוכשים היתה בקשר לכבל המתח, נושא מאוד לא סקסי בדרך כלל, אבל הבחירה של אפל להשתמש במחבר מיוחד וחזק במיוחד, ללא אפשרות נוחה להחליפו במקרה של תיקון, או פשוט כשצריך להגיע לשקע קצת רחוק מהרגיל עוררה כמובן סערה מהסוג שרק אפל מסוגלת ליצור. הדעות מעט חלוקות בנושא, כשאפשר להתווכח על העניין העקרוני של הטלת קושי מיותר באפשרות שתמיד היתה קיימת למשתמש, כשמן הצד השני תגובות של משתמשים המציינים שמעולם לא הצטרכו לנתק או להחליף כבל של מסך מהרגע בו רכשו אותו.
The Studio Display Power Cable Removal Tool is absolutely wild! pic.twitter.com/MoCY0pCdXt
— Stella – Fudge (@StellaFudge)
מצד שני, ייתכן ומדובר במהומה רבה על עניין לא קריטי, שכן אפשר להוציא את הכבל בצורה עצמאית אם ממש רוצים, אבל בכל זאת מדובר בחיבור לא ממש תיקני.
I think there's real criticisms to make of the Studio Display, but the cord comes out. ¯\_(ツ)_/¯ pic.twitter.com/fTLil6uAP8
— Panzer (@panzer)
הרגלית
תלונה אחרונה ראויה לציון משלבת בין מגבלה טכנית לבין תלונות צפויות על העלות. ה Studio Display ניתן להזמנה עם רגלית שתיראה מוכרת לכל משתמש איימק או מסכי אפל ב-15 שנים האחרונות (לא כולל ה Pro XDR Display), כלומר כזו המצוייה בגובה קבוע וניתנת להטיה בזוית למעלה ולמטה בלבד. אפשרות נוספת, ללא תוספת תשלום היא להזמין את המסך עם מתאם Vesa המאפשר את חיבורו לכל מעמד או זרוע מתאימה לתקן. שתי אפשרויות לא מלהיבות, אך עצם העובדה שהמשתמש לא יכול להחליף ביניהם בדיעבד, אלא במרכז שירות של אפל, היא זו שעוררה את זעמם של הסוקרים וחלק מהמשתמשים. אפל מאפשרת גם אפשרות שדרוג לזרוע המתכווננת גם לגובה, אך במחיר של 400 דולר (רבע ממחיר המסך) וללא אפשרויות מתקדמות יותר כמו סיבוב המסך ב90 מעלות.
הפתעה נעימה היא התמיכה המובנית של המסך בסיבוב 90 מעלות במידה ומחברים אותו לרגלית או זרוע תומכת, תצוגת המסך תסתובב אוטומטית (אבל רק אם תסובבו את המסך בכיוון אחד), כשגם המצלמה (כולל Center Stage) מתאימה את עצמה לכיוון.
ובכל זאת, נדמה לי שאם אפל היתה משווקת את המסך רק אם אפשרות הרגלית הרגילה, היו פחות תלונות. אם היתה משווקת עם רגלית ואפשרות להחליף למתאם Vesa, היו פחות תלונות. גם אם האפשרות להחליף היתה עדיין רק באתר שירות, גם אז נראה לי היו פחות תלונות. אך עצם האפשרות להקפיץ את מחיר המסך ב-25 אחוז בשביל כוונון (לא גדול) לגובה, גם אם המשתמש הממוצע לא ישתמש בה, היא זו שגרמה לתלונות הכי רבות. אפל אולי מצליחה לשווק שדרוג שיקרוץ למשתמשים מסוימים, אך פוגעת בעצמה מבחינה תדמיתית לדעתי. מה שאולי מתאים למסך מקצועי ב5000 דולר, לא מתאים למסך שאמור להתאים לצרכן הסביר ב1600 דולר.
המעבד
ידענו מההתחלה שהמסך מצוייד במעבד A13 Bionic, כשמיד לאחר האירוע כבר שוחחנו על כך שמדובר במעבד חזק מזה שבאפל טיוי הכי חדש. אך נקודת השוואה יותר מעניינת – הביצועים שלו בליבה אחת חזקים מאלה של האיימק מ2020. כלומר למסך הפוטנציאלי שלכם יש יותר כח עיבוד מאיימק חדש, במקרים מסויימים. גם על הצורך במעבד של אייפון 11 עלו שאלות כשהתשובות הברורות הן עיבוד התמונה, הסאונד, היי סירי והעברת המידע, מה שיקל על הביצועים של מחשבים חדשים ויאפשר אפשרויות שלא קיימות כרגע במחשבים ישנים.
אבל השימוש במעבד מעולמות האייפון והאייפד מביא איתו אילוצים שלא חשבתי עליהם מיד לאחר האירוע. עדכוני תכנה למשל. מתברר שהמסך מריץ iOS 15.4, כשהעדכון מתבצע דרך המק והעדכון האחרון שקל יותר מ600 מגה-בייט. רגע, עדכוני תכנה ומערכת הפעלה צריכים להיות מאוחסנים איפשהו. מתברר שהמסכים מצויידים בלא פחות מ-64GB אחסון יחד עם המעבד. לא נראה שהמסך באמת צריך את כל המקום הפנוי הזה (אלא רק 2 מתוכם), לכן הסברה הנפוצה היא שזה המעבד שהיה לאפל פנוי ובכמויות אדירות, מעבד ששולב באייפון 11, לו היה אחסון מינימלי של 64 ג״ב.
— Rocco (@JPYguy)
תכנה מובנית אומרת גם תקלות אפשרויות, כשבעולם של אפל זה אומר Recovery Mode, דבר שהמסך בהחלט מסוגל להגיע אליו. מצב בו נצטרך לחבר את המסך למחשב ולהציל אותו עם עדכון קושחה עדכני.
Here's the Recovery Mode screen for the new Apple Studio Display! Extracted from latest firmware OTA pic.twitter.com/XMAgcZ481i
— Martin (@MartinNobel_)
דבר נוסף שהתגלה הוא שהמסך מציד למק חיבור רשת קוי, חיבור שכמובן לא קיים. ההנחה היא שמדובר בחיבור וירטואלי שנועד להעברת נתונים כמו אותם עדכוני תכנה/קושחה למסך מהמק.
הביקורות
לא פשוט לסכם את כל הביקורות על המסך עד כה, אבל ניתן להגיד בבטחון שהרוב המוחלט נטו לביקורת עם סכום שלילי. אני מנסח את זה ככה, כי נראה שבכל ביקורת היו דברים טובים להגיד על המסך, והוא אכן מסך מצויין, אבל כששוקלים זאת מול הדברים השליליים הרי שהסכום גם הוא לא מציג את אפל באור חיובי במיוחד. ברמה הפשטנית ביותר, מזכרון בלבד:
חיובי:
מסך הLCD מהמדוייקים והאיכותיים ביותר לסוגו, אותו מסך בעקרון (עם עדכוני פאנל וייצור כמובן) שקיים באיימק 27 האהוב כבר שנים.
רזולוצית 5K טבעית, שמתאימה בדיוק לממשק של אפל למסכי 27 אינץ באיכות רטינה, כלומר HiDPI שמראה פיקסל לפיקסל את הדרך בה אפל התכוונה שנראה את הממשק שלה, בדומה לניידים וכאמור לאיימק 27.
התאמה מושלמת לאקו-סיסטם של מחשבי אפל, כולל הטענה לניידים, חיבור תאנדרבולט 3, מערך שלם של מצלמה-מיקרופונים-רמקולים שנתמכים באופן מלא במערכת ההפעלה.
שלילי:
המסך אכן מעולה וממשיך את דרכו של האיימק 27, אך כמוהו גם הוא תקוע בטכנולוגיות של 2014, אז הוצג לראשונה, ללא HDR אמיתי (מלבד השדרוג ל600lumens על מנת לעמוד בתקן מינימלי), ללא HFR, כמובן לא OLED או אפילו Mini-LED.
אמנם אין מסכים הדומים לו ברזולוציה מלבד ה-LG הותיק, הבעייתי והמכוער. אך רוב המשתמשים יוכלו להסתפק במסכי 4K הרבה יותר מודרניים ולהתמודד בכבוד עם התאמה לרזולוציית ממשק סבירה.
המק מזמן יישר קו עם תקן USB-C לכן הרבה יותר קל למצוא מסך שממלא לפחות חלק מהפונקצינליות שהסטודיו דיספליי מציג.
מחיר. מחיר הרגלית המושדרגת. מחיר המסך. הכבל הבעייתי. המחיר.
דעתי:
אני ללא ספק בצד היותר חיובי של המתרס.הדבר השלילי הבעייתי היחידי מבחינתי הוא המחיר. וגם זה לא כביקורת למחיר מול חלופות זולות, אלא כביקורת על כך שאין לי כסף לקנות אותו, וכך גם להרבה מהרוכשים הפוטנציאליים שהיו מסתפקים במסך עם ביצועים בינוניים לכאורה בשביל כל שאר היתרונות שלו.
ולדעתי רבים מדי מזלזלים באותם יתרונות. אין לאף מסך אחר בשוק את מכלול החבילה שהסטודיו דיספליי מציע, למעשה כל אפשרות אחרת היא פשרה בצורה כזו או אחרת ומאלצת את המשתמש לחבר עוד כבל, או לחפש רמקולים איכותיים, או לבזבז חיבור על מצלמה, לדאוג שהמחשב המחובר יהיה זמין להיי סירי והכי חשוב – תצוגת 5k מלאה של ממשק HiDPI ללא פשרות של scaling.
הקורא או צופה היוטיוב הממוצע ייחשף להמון ביקורות שיעמידו את המסך באור שלילי כאמור, ובצדק. מטרתן של סקירות מקצועיות והשוואתיות היא לבחון את המסך מול חלופות שיתאימו לטענתם לרוב המשתמשים. אבל אם אני מסתכל על טווח הרבה יותר מצומצם של משתמשים פוטנצאיליים, של משתמשי מק הדוקים שמחפשים את בן הזוג המושלם בנקודת זמן הזו, אחרי חלופות לא מוצלחות מצד ג או לא קיימות פשוט מצד אפל. אני עוקב אחרי המון בלוגרים ופודקאסטרים שייחלו ליום הזה, מודעים לכל החסרונות של המסך (הרבה יותר מכל סוקר יוטיוב) ובכל זאת הזמינו את המסך מיד כשהוכרז. ומצפים שיישרת אותם ב5-10 שנים הקרובות. אני רואה את עצמי חלק מ״משפחה״ זו, כשהדבר היחידי שמפריד ביני לבין מסך חדש כזה הוא כאמור חוסר נזילות מזומנים משווע ומשיכה לא מוסברת של אשתי למוצרי נינג׳ה, שני דברים שכנראה קשורים אחד לשני.