על פי מסורת רבת שנים שהתחלתי לאחרונה, אביע את המחשבות שלי על מוצר חדש של אפל דרך כתבות ומחשבות מנוסחות היטב של אחרים. זה לא אומר שלא יכולתי לכתוב דברים דומים לגמרי בעצמי, זה פשוט אומר שאני עצלן.
נתחיל עם מספר הערות של ג׳ייסון סנל:
אני מסכים עם ג׳ייסון סנל על כך שלאפל יש כרגע חור בקו השולחנים הנייחים שלהם, כשיש קפיצה מהמק מיני והאיימק 24 עם M1 ישירות למק סטודיו עם M1 Max. ייתכן ואפל לא הצליחה או הספיקה להוציא דגם ביניים עם M1 Pro וייתכן שהיא ממתינה לקו ה-M2.
ג׳ייסון סנל מתאר בכתבה מיוחדת ל The Verge את ההיסטוריה מאחורי מק החלומות (שלא קיים) למשתמש הפרו הממוצע, זה שתקוע בין מק מיני חלש וסגור מדי לבין מק פרו יקר מדי. זה שחולם על מחשב ביניים נייח שיהיה מספיק חזק, מספיק מודולרי, גודל בינוני ומחיר סביר. אפל התאכזרה למשתמש כזה לאורך השנים, החל מהשמדה של כמעט כל קו המוצרים כשג׳ובס חזר לאפל, התמקדות במחשבי ביניים עם מסך מובנה ועד נסיונות לא ברורים לייצר מק פרו מוזר מדי או איימק חזק מדי. משתמשים אלה מקווים שהמק סטודיו ימלא סוף סוף את החלל של ה xMac הדמיוני הזה, בתקווה שהיתרונות יגברו על חסרון האטימות שלו.
אסיים את טרילוגיית סנל עם הסקירה הרשמית שלו למק סטודיו, בגרסת ה M1 Max במקרה של המחשב אותו הוא קיבל לבדיקה מאפל, מספר נקודות:
ביצועים – בקצרה? ה-M1 Max הוא אותו דבר בפחות או יותר כל מחשב שתשימו אותו, לבד ממגבלות חום מסויימות לטובת המק סטודיו. ויש בזה משהו מקסים כשהבחירה היא בין מחשב נייח לנייד, כשההפרש במחיר הוא למעשה השתקפות של עלות המסך מקלדת ועכבר של הגרסה הניידת. כך שהבחירה שלכם היא למעשה דו שלבית – האם הM1 הרגיל מספיק טוב לכם? בחרו בין אייר/פרו 13 לבין מיני/איימק. צריכים משהו חזק לעבודה משמעותית? בחרו בין פרו 14/16 לבין מק סטודיו.
נצחון הפרקטיקה על האסתטיקה – למרות שאני במחנה שחושב שהמק סטודיו נאה למדי, לא ניתן להכחיש שמדובר בשינוי משמעותי מבחינת עיצוב באפל. לראשונה בעת המודרנית אפל חושפת מחברים ושקעים ישירות מול פני המשתמש (האחרון שעשה את זה היה המק פרו ששורשיו עוד ב2006). כמובן שגם מגוון השקעים מאחור מוסיף לפרקטיקה ובעיקר מראה גיוון בחיבורים, דבר שחששנו שאפל כבר לא יודעת לעשות.
מה הסיפור עם ה-SSD הנשלף?
פירוק של המק סטודיו הראה הפתעה נחמדה למי שטרח לחפור – כונני אחסון לא מולחמים אלא נשלפים בקלות. היוטיובר לוק מיאני קטל את חלומות אלו שחלמו על שדרוגים זולים או תיקונים קלים למק העוצמתי, והראה שלא ניתן למעשה להחליף את הכונן לכונן אחר, אפילו כזה שיצא ממק סטודיו אחר. מיאני נתקל במה שהוא תיאר כמגבלות תוכנה, לכן הסיק שאפל חוסמת ביודעין כל שינוי עצמאי של האכסון.
אבל, כפי שיכולתי לנחש אם הייתי רואה את הסרטון בזמן, מיאני טועה לאורך רוב הדרך. למזלנו Ars Technica פרסמו סקירה שמפרקת לגורמים את הטענות שלו ומוכיחות אותן כשגויות ברובן. אם אנסה לתמצת – הכוננים עצמם שניתנים לשליפה הם יחידות אחסון בלבד, ללא הבקר שאחראי עליהם כיון שהוא נמצא בתוך ערכת המעבד. יחידות האחסון מקושרות למעבד ולחומרה ולא ניתנות להפרדה. זהו המצב כבר כמה שנים, לכן לא ברור לי למה זה הפתיע אותו. iFixIT כבר הראה שהחלפה של כונן בכונן זהה אחר מיחידה אחרת הוא כן אפשרי, אם מאפסים אותו לחלוטין באמצעות מחשב אחר וגורמים לכונן החדש ולבקר להיצמד יחד אם תרצו.
כמובן שזכותו של מיאני לטעות, שמעתי שזה מה שעושים באינטרנט, אבל כשהוא גיבה את הטענות שלו בזעקות שבר על כך שאפל חוסמת מהמשתמשים שלה לתקן או לשדרג את המחשב היקר שלהם, ועוד מנופף בדגל תנועת Right to repair המבורכת, הוא למעשה כורת את הענף עליו יושבת האמינות שלו. קל לגרום לצפיות ולייקים ביוטיוב, יותר קשה לחקור ולברר בדיוק מה הסיבות הטכניות העומדות מאחורי ההחלטה של אפל, או אפילו סתם לבדוק איך דברים עובדים. יש לו עוד מספר שגיאות שאנדרו קאנינגהם תיקן בכתבה המדוברת, אבל אניח לכם לחפור על זה לבד אם תרצו.
עוד נקודות שכנראה כבר קראתם במקומות אחרים:
החור בתחתית המחשב? הוא כנראה לא מיועד למנעול קנסניגנטון סטנדרטי, אלא למנעול ייחודי עתידי שאפל תשווק.
גרסת האולטרה כבדה בכמעט קילו מגרסת המקס, זאת בשל חומר גוף הקירור. המקס משתמש באלומיניום והאולטרה משתמש בנחושת הכבדה הרבה יותר, אבל מוליכה חום בצורה טובה יותר.
הוא שקט – The Verge עשו סקירה מקיפה ונפלאה, אבל אני אקח ממנה נקודה אחת והיא שהמק סטודיו פשוט שקט להפליא, גם בעבודה מאוד מאומצת. זה מה שקורה כשחצי מהמחשב מיועד לקירור והמעבד עצמו נולד לעבודה במתחים נמוכים ויעילים.
טוב נו, נקודה נוספת שעולה ב The Verge (ושל אחרים) היא שהביצועים של גרסת האולטרה בחיים האמיתיים לא מספיק משמעותיים על פני אלה של המקס. ייתכן מאוד שמדובר בתוכנות שטרם מתאימות לניצול כל 64 הליבות, למרות העובדה שכל תוכנה שתוכנתה לעבוד עם Metal (סביבת פיתוח גרפית של אפל) אמורה לנצל את הכל ללא שינוי.
האם אפל טעתה כשהוותה את האולטרה ל RTX3090? כן ולא, עובדתית היא לא טעתה כיון שהשוותה ביניהם רק ברמת צריכת מתח מסויימת, כשלמעשה ה-3090 יכול להמשיך לעבוד ולהתאמץ ולהשיג ביצועים משמעותית טובים יותר, פשוט בצריכת מתח גבוהה הרבה הרבה יותר. מצד שני, אפל טעתה בעצם ההשוואה, היא לא היתה צריכה להכניס את עצמה לויכוחים והשוואות שהיא פשוט תפסיד בהן, כיון שהאולטרה הוא פלא מספק להתפאר בו, גם בלי השוואות.
עדכון נוסף אחרי פרסום הכתבה – רעש המאווררים. כן, מתברר שהמק סטודיו הוא אחד המקים הכי רועשים שאפל הוציאה בשנים האחרונות, שני רק למק פרו מ2019. מדובר במצב ללא מאמץ, שם המאווררים אמורים לפעול במהירות הכי נמוכה האפשרית (לפי מדידות שונות מדובר ב1100-1300 סיבובים לדקה). זה לא אומר שזה יפריע לכם, כנראה שלא תרגישו כלל בסביבת עבודה סבירה או כשאתם עם אזניות, אבל עדיין זה עשוי למפריע למי שחייב שקט מוחלט.
Don’t mistake this to mean that the Mac Studio is loud—it’s not—but the M1 Ultra Mac Studio is persistently audible at idle. It’s louder than any Mac I’ve owned in recent memory—including Intel machines.
— Quinn Nelson (@SnazzyQ)