לפני כשבוע האתר הנפלא והמפורט להחריד AnandTech פרסם מחקר מקיף שביצע למעבד החדש של אפל למכשירים הניידים שלה – A15. נקודת המוצא שלהם היתה שאפל לא פרסמה כמעט בכלל נתונים, נקודתיים או השוואתיים לגבי המעבד, לכן לקחו על עצמם את המשימה לבדוק אם מה שאפל כן פרסמה אכן מחזיק מים.
הפרסום המלא של אננדטק מומלץ לבקיאים ולמתעניינים בתחום אין ספק, אבל הוא מקיף ומורכב מעבר למה שאני מוכן להביא כאן, לכן אביא מספר נקודות, בעיקר על פי הסיכום של Macrumors. כתפי ענקים וכל זה…
אפל טענה ש A15 מהיר ב-50% מהמתחרים, אך אננדטק מצאו שלמעשה המעבד מהיר ב62%. במקביל, הליבות החזקות אמנם עוצמתיות יותר מבעבר אבל גם הרבה יותר חסכוניות באנרגיה. איך זה?
ארכיטקטורה חדשה יותר – למרות שעדיין מדובר בהליך ייצור מבוסס 5ננומטר, TSMC הוסיפו לו פלוס ומציינים שהוא עובד בתדירויות (מהירויות) גבוהות יותר.
הזכרון מטמון של המעבד קפץ ל32 מגהבייט מ16 שהיה במעבד הקודם (יחד עם קפיצה בזכרון מטמון נוסף, L2). זכרון מטמון גדול יותר אומר שפחות פעולות חישוב צריכות לעבוד לזכרון ״הרגיל״ של המכשיר, שהוא איטי יותר ובזבזו אנרגיה גדול יותר.
החסכון באנרגיה מתבטא בניצול טוב ב17% יותר מה A14 בזמן עבודה בעוצמה מקסימלית.
המעבד הגרפי גם הוא מקבל תשבוחות, כלומר יותר ממה שאפל נוהגת לשבח את עצמה, כשהדבר היחיד שמעיב על היכולות המדהימות של המעבד הגרפי בפרט והמעבד בכלל הוא האי-יכולת של האייפון לעמוד בעוצמה מקסימלית לאורך זמן, כלומר העמידה שלו בהתחממות של הרכיבים שמספקים את העוצמה הזו. המעבד יכול להגיע לעוצמות ויכולות לאורך זמן שהאייפון פשוט לא יכול לספק.
אך גם עם כל המגבלות, וגם בגרסאות המוגבלות וה״רזות״ שלו, ה A15 הוא מעל ומעבר למה שהמתחרות מספקות כרגע ומה שאפל סיפקה עד היום, כשהדבר היחידי שיראה אותו במראה האחרות יהיה כנראה אחיו הגדול – המעבד הבא למקים. אשר כנראה יהיה מבוסס על אלמנטים דומים, אם עם שני הבדלים עיקריים – תקרת מגבלת חום הרבה יותר גבוהה, והרבה יותר מקום ל״עוד״, עוד ליבות, עוד זכרון, עוד קירור, ועוד…
עדכון 12.10.21 – אננדטק פרסמו היום סקירת סוללה שהם עשו שכללה את האייפונים החדשים, זאת בעקבות הבדיקות שהם עשו וגילו את היעילות המעולה של מעבד ה A15. אני אשאיר אתכם עם הטבלה הבאה ואדגיש את מה שבכותרת. מדובר בקצב רענון מסך קבוע של 60 הרץ כשרוב הבדיקות הן בגלישה רגילה בדפדפן. בעולם האמיתי רוב הגלישה בדפדפן תהיה בין 10 הרץ ל60 או 120 כשרוב הזמן הוא יהיה על 10 (כשהמסך במנוחה בזמן שאנחנו קוראים) או 30 (כשאנחנו צופים בסרטון), כלומר בעולם האמיתי תוצאות הסוללה אמורות להיות הרבה יותר אופטימיות. וזה מדהים.
את ההחלטה לכתוב את הדברים ככתבה קיבלתי בעקבות פרק של הפודקאסט ATP – Accidental Tech Podcast