עבר מספיק זמן מהידיעה המקורית כדי שאוכל לרשום כמה דברים מסודרים בנושא. עד כמה שאני יכול להיות מסודר – עד כמה עמוק תגיע תכנית התיקונים? מה המקורות שלה ולמה היא דומה? מה המניעים של אפל? האם הם באמת מפוקפקים? האם זה באמת משנה לנו מה המניעים ואם הם מפוקפקים או לא? הרבה שאלות, אני מבטיח לענות על חלקן בצורה חלקית. היי, אני מבטיח רק מה שאני בטוח שאני יודע לקיים.
כל העדכונים בערוץ הטלגרם שלנו, כל הדיונים בקבוצת הטלגרם וכל ההרחבות בפודקאסט השבועי.
על מה התכנית?
זה קל, דורון כבר הכין כתבה שמסכמת את ההודעה לעיתונות של אפל. אך בקצרה, תפתח חנות אונליין ובה כל אדם יוכל לרכוש חלקים וכלים לתיקון מכשירים, אך זאת רק לאחר שנרשם עם המכשיר התקול שלו, קרא את חוברת ההוראות לתיקון ורק אז הזמין את החלק והכלים הנדרשים לתיקון. לאחר מכן יוכל להחזיר את החלק התקול לאפל תמורת זיכוי חלקי. התכנית תהיה זמינה לחלק מהתקלות באייפון 12 ו-13 בתחילת 2022 ובהמשך תתרחב לחלקים נוספים ומוצרים נוספים כמו מחשבים בסוף 2022.
גם MKBHD מסכם את זה יפה ומהר:
זה מזכיר לי משהו…
כן, התכנית הזו כמעט זהה, מלבד קהל היעד, לתכנית של אפל למעבדות קטנות – Independent Repair Provider Program, כשהרעיון של זימון חלקים על פי מכשיר מסוים ותקלה מסוימת זהה, כולל זיכוי תמורת החלק התקול. גם המחירים כנראה יהיו דומים. למעבדות הקטנות האלה אין גם אפשרות לצבור חלקים. למעשה כעת אין להם יתרון על פני האדם הפשוט מלבד מיומנות וזמינות של חלקים ותיקונים שטרם נפתחו לכלל הציבור.
תכנית המעבדות העצמאיות עוררה הרבה הדים, חיוביים בתחילה ושליליים מאוד בסופו של דבר. המעבדות האלה היו כבולות בהסכמי סודיות מול אפל, לא יכלו לעסוק יותר בתיקונים שאינם רשמיים, היו מחוייבים לרכוש חלקים מאפל בלבד ורק בשיטה של הזמנה לפי סיריאלי. כלומר לא יכלו להזמין מראש או לתקן ללקוח במקום. המתנגד הכי גדול לתכנית (לאחר שתמך בה בתחילה, לפני שהתבררו כל הפרטים) הוא לואיס רוסמן והוא מתאר הכל בסרטון הבא:
אך הנקודה האחרונה שלו מתפזרת לחלוטין. הוא טוען שאפל צריכה לאפשר לצרכן הפרטי לתקן גם את החלקים הקטנים ביותר ולא רק מכלולים. למשל את הLCD עצמו ולא את כל מכלול המסך. חלקים מלוח האם, חלקי טעינה באייפון ועוד. חלקים שמצריכים פירוק והרכבה עדינים וחלקים שאפל בעצמה (!) לא מתקנת בחנויות או מעבדות מורשות.
זו יכולה להיות טענה מוצדקת לתכנית המעבדות העצמאיות או מעבדות מורשות וכדומה. אבל לטעון שאם אפל תשחרר רכיבים כאלה לחנות חופשית לצרכנים, אז הוא ישמח להפסיק לכעוס עליה ולשחרר סרטונים כועסים? זו נאיביות לא מובנת לי. הוא מוציא את התסכול המובן שלו כטכנאי על תכנית שלא רלוונטית בהקשר הזה.
אבל בלי קשר לסיכום הלא מובן הזה שלו, אני חייב להודות שהסרטון הזה שינה את דעתי מעט לגבי לואיס. הוא הראה פה שיקול דעת, רהיטות וחוסר התלהמות שזכרתי ממנו בעבר. אין ספק שצריך קולות כאלה בתחום וטוב שיש מי שנותן משקל נגד כזה.
למה עכשיו?
ללא שום צל של ספק הסיבה הכללית שאפל מפעילה את התכנית הנוכחית, וכך גם את תכנית המעבדות העצמאיות היא הקולות המגיעים ישירות או בעקיפין מתנועת Right to Repair ודומותיהן, או יותר נכון מתומכיהן בקונגרס ובעמדות מפתח. כמובן שלא אכנס לתוך ההגדרה של התנועה או פירוט, אך השם די מסביר את מטרתה – יש לתת לכל צרכן את הזכות לתקן את המכשירים אותם הוא רכוש, החל מטלפונים וכלה בציוד חקלאי כבד.
חלק מהתומכים בתנועה הזו נמצאים גם במחזיקי המניות של אפל. מיד אחרי ההכרזה של אפל על התכנית The Verge עלו עם כתבה מושקעת, בה קבוצת בעלי המניות לוקחים קרדיט על המהלך. לטענתם באותו שבוע הטענות שלהם היו אמורים להגיע לSEC באמצעות החלטה רשמית שאמורה היתה להשפיע על אפל בפועל. ולכן אפל הקדימה תרופה למכה.
קרן נאמנות בשם Green Century היא זו שהגישה את ההחלטה והסירה אותה ברגע שאפל הוציאה את ההודעה שלה. בדרך כלל להחלטות של בעלי מניות אין ולא יכולה להיות השפעה ישירה על פעילות יומיומית כזו של חברה, אבל שינויים אחרונים בחוק מאפשרים פעולות כאלה במקרים של השפעה חברתית או סביבתית חיובית משמעותית. שזה בדיוק המצב של Right to Repair, שכנראה זה מה שאפל חששה ממנו.
תנועת Right to Repair ודומותיה, כולל הרוח שנושבת בעקבותיה קיימות כבר שנים ואני מאמין שאפל לא התעלמה מהן. אמנם לא בוצעו פעולות בפועל מלבד המעט שציינתי, אבל לא סביר שדווקא ההחלטה האחרונה שצוינה כאן או איזושהי פעולה אחת ספציפית אחראית לתכנית החדשה הזו. מדובר בתהליכים משולבים ושילוב השפעות שונות שבסופו של דבר מובילים לשינוי מתמשך באפל שזהו רק שלב נוסף בו.
לכן אני לא מתייחס לזה כמניע מפוקפק, כיון שאפילו אם אפל לא עושה את זה בתום לב מלא וקש ששבר את גב הגמל הוא בירוקרטיה, הרי שהתוצאה הסופית היא מהלך שתורם למטרה הסופית של Right to Repair בכלל ושל כל אחד מאיתנו בפרט.
למי אכפת?
שני צדדים לתשובה – המבקרים והצרכנים.
המבקרים – כפי שציינתי, לדעתי כל עוד התכנית תצא לפועל, תתרחב ולא תתמסמס – אפל בפועל תממש את האידיאל של הזכות לתקן את מכשירך. אפשר להתווכח על כמות החלקים הזמינים, The Verge העלו כתבה עם טיעונים לגבי המחירים, על הפגיעה במעבדות הפרטיות. אבל בשורה התחתונה אפל עושה משהו שאפילו חברות אחרות ״פתוחות״ יותר לא עושות – מדריכים, חנות חלקים, כלים וזיכויים כספיים, הכל בגוף ראשון ישירות (כמעט) מהיצרן.
רוב הביקורות השליליות על אפל נובעות מההיסטוריה המפוקפקת שלה, לרוב בצדק, בעיקר כלפי מעבדות צד ג. גם אלה שהן מעבדות מוסמכות באופן מלא וגם קטנות עצמאיות. אלה ביקורות שנוגעות גם לאופן בו אפל בונה את המוצרים שלה, כמכלולים גדולים כמעט ללא יכולת פירוק לרכיבים. ביקורת שכמובן iFixIT מובילים ומדגישים, וכך גם עשו בכתבה שסיכמה את הברכה שלהם על ההכרזה הנוכחית של אפל. אות ומופת לסיכום העניינים עד כה – קריאה מומלצת. אך כל זה כמובן לא רלוונטי כמו שציינתי לתיקונים לצרכנים פרטיים שלא אמורים לדעתי להתעסק עם רכיבים בודדים.
הצרכנים – ובכן, גרובר לא חושב שזה כל כך ביג דיל. בעיקר – לקוחות לא כל כך יתלהבו לתקן בעצמם. אני נוטה להסכים, אבל אלה שכן – מאוד יהנו מהתכנית. אני רואה כמה יתרונות לזה – יש המון משתמשים בארה״ב שגרים רחוק מכל חנות אפל, מעבדה מורשית או אפילו מעבדה עצמאית. האפשרות היחידה שלהם היא לתקן בעצמם או לשלוח לאפל. תיקון עצמי היא הדרך הכי מהירה לתקן את המכשיר עם מינימום זמן בלי המכשיר. זה לא אומר אגב שהם יתקנו בעצמם, כל אחד מכיר מישהו שקצת יותר טוב ממנו בתיקונים ואולי הוא יוכל לתקן. זה כמובן יכול לפתוח פתח לתיקונים פיראטיים, אבל זה ״נזק היקפי״ שייבלם על ידי הזמנות מבוססות סיריאלי וכדומה.
יתרון נוסף יהיה כלכלי. אמנם אפלקר+ הוא אחד המוצרים המשתלמים של אפל במקרה של משתמשים עם ידיים חלקלקות ומכשירים יקרים. אבל אחרי שנתיים תיקונים באפל עשויים להיות יקרים והציפייה היא שהתיקונים העצמיים יביאו בשורה מסויימת בתחום הזה שיקלו ולו במעט על המשתמשים. בעתיד גם מחשבים יכנסו לתכנית ופירוקים לגורמים הראו שהדגמים החדשים קלים יותר לתיקון ורכיבים מסויימים כמו סוללות כבר לא בלתי נפרדות מכל מכלול המקלדת למשל. כך שיתכן וגם בתחום הזה משתמשים יוכלו לצמצם הוצאות ולהאריך את חיי המחשב.
ודעה טיפשית אחת שהכתה גלים משום מה
ג׳ון פרוסר, שאני מעריך את הכנות שלו בדרך כלל, העלה את דעתו בנושא, שהפעם גובלת בקונספירציה מגוחכת. לטענתו אפל תאפשר למשתמש הפשוט לקנות חלקים ולתקן מכשירים בעצמו, רק כדי שיכשל, יהרוס את המכשיר ויאלץ לקנות מכשיר אפל חדש.
זה די סותר כל מה שרשמתי למעלה. רוב המשתמשים לא יקחו על עצמם את הסיכון הזה או ירצו בכלל להתעסק בזה. מי שכן כנראה יחשוב שזה יקר מדי. מי שבכל זאת ירצה יקבל מדריכים מפורטים, או יבין מספיק בלתקן או שיקח מישהו שכן. ועוד ועוד…
בכלל, אחת הטענות המרכזיות, או יותר נכון החששות של המשקיעים היתה שאפל תמכור פחות מכשירים כי משתמשים יתקנו מכשירים תקולים ולא יצטרכו לקנות חדשים… באמת שאין לי מושג מאיפה הוא הביא את התיאוריה שלו: